Go to top

Share this

Het aanvullend onderzoek

De podotherapeut heeft verschillende aanvullende testen tot zijn beschikking, elk voor een specifieke aandoening en met zijn specifieke doel. Bepaalde spieren of gewrichten kunnen apart worden getest en veel standsafwijkingen kunnen op corrigeerbaarheid worden onderzocht, zowel statisch als dynamisch. Tijdens het neurologisch onderzoek worden zenuwen en zenuwfuncties getest.

Bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) kunnen zich complicaties voordoen met betrekking tot zenuwuitval in de voeten (neuropathie).

Het verlies van het oppervlakkige gevoel van de huid, ook wel het beschermende gevoel genoemd, is een belangrijk teken van ontstane neuropathie. Het aangewezen testinstrument is het 10-grams Semmes-Weinstein monofilament. Met dit instrument wordt het gevoel van de grote teen en van de kopjes van de eerste en het vijfde middenvoetsbeentje getest. Voor de aanvullende testen zijn meerdere instrumenten mogelijk als hulpmiddel, zoals een 128 hertz stemvork voor de vibratiezin (diepe gevoel).

De combinatie van hoge druk op de onderzijde van de voet (zich uitend in eeltvorming) en het verlies van het oppervlakkige gevoel van de huid, geeft een hoger risico op het ontstaan van diabetische wonden.

Schoeninspectie is een belangrijk onderdeel van de screening op risiciofactoren voor het ontstaan van een diabetische wond. De juiste lengte, maar ook voldoende breedte en hoogte bij de tenen zijn belangrijke beoordelingspunten. Daarnaast moet de schoen voldoende stevig zijn en een goede afwikkeling kunnen toestaan door te buigen waar de voet ook buigt: bij de bal van de voet. Veters of klittenbandsluitingen hebben de voorkeur. Instappers en pumps zijn vaak te klein, omdat de voet bij voldoende lengte voor het afwikkelen, dan uit de schoen dreigt te slippen.